«Я не їм цукор!», «Мені, будь ласка, цукерки без цукру», «Я відмовилася / відмовився від цукру вже давно». Сьогодні подібні фрази можна почути досить часто, адже все більше людей перестають вживати цукор. Про шкоду цукру пишуть сотні наукових журналів, вчені проводять дослідження й доводять, що він небезпечний.
Але чи так це насправді? Невже, люди кілька століть їли цукор і тим самим завдавали шкоди своєму здоров'ю? Чи справді цей продукт настільки небезпечний, що від нього слід відмовитися?
Паніка навколо шкоди що завдає цукор зростає з кожним днем, і багато людей перестають його купувати та використовувати. Однак жодна медична або дієтологічна організація не закликає відмовитися від цього продукту повністю.
Наприклад, ВООЗ рекомендує знизити вживання цукру дорослим і дітям до 10% від усієї кількості калорій, що вживаються за день, що дорівнює 50 грамам (12 чайних ложок). Також Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає, що зменшення щоденного споживання цукру до 5% (6 чайних ложок) дуже корисне для здоров'я.
Ми їмо даний продукт не тільки в чистому вигляді, тому підрахувати його кількість не так уже й просто. Кращий спосіб контролювати споживання доданого цукру — це читати етикетки, всіх продуктів. Нижче представлений список назв, які зустрічаються в складах різних харчових продуктів і означають наявність цукру:
Також необхідно звертати увагу на кількість грамів цукру в кожній порції. Наприклад, якщо одна порція певної страви містить 5 грамів, а ви хочете з'їсти кілька таких порцій, то кількість цукру потрібно приплюсувати. При додаванні розглянутого продукту в їжу та напої слід не відхилятися в більшу сторону від щоденної дози, рекомендованої ВООЗ.
У жінок і чоловіків норма споживання цукру, на думку кардіологічної асоціації США, дещо відрізняється. Так, сильній статі рекомендують їсти не більше 9 чайних ложок (36 грамів) на добу, а представницям слабкої статі всього 6 чайних ложок (25 грамів). Такі цифри пояснюють різницею фізичної структури тіла і швидкості метаболізму у чоловіків та жінок.
А тепер давайте розглянемо, до чого може призвести надмірне вживання цукру.
Багато цукру — це більше 12 чайних ложок (50 грамів), на думку ВООЗ. Якщо їсти по 51 і більше грамів цього продукту кожен день, то це може спровокувати захворювання різних органів і призвести до ожиріння.
Звичайно, в інтернеті можна знайти відомості про негативний вплив цукру на всі органи без винятку, проте ми розповімо тільки про реально підтверджені факти.
Найчастіше ми п'ємо не просто чай, каву або компот, а додаємо в них цукор. Теж саме стосується соків, лимонадів та інших газованих напоїв — більшість людей вважають за краще вживати їх солодкими. Так відбувається, тому що без цукру напої можуть бути занадто кислими, гіркими або взагалі позбавленими смаку.
Газовані лимонади, соки й солодкі чаї містять фруктозу — один з видів цукру, надмірне вживання якого, як доводять вчені, підсилює голод і бажання їсти. Так відбувається через те, що фруктоза викликає стійкість до дії гормону лептину й знижує його кількість у організмі, а це призводить до порушення енергетичного обміну. Зниження концентрації лептину в організмі сприяє ожирінню.
Нещодавно проведені дослідження підтвердили, що люди, які часто п'ють солодкі напої, важать більше, ніж ті, які їх не п'ють. Однак, якщо у вас швидкий метаболізм і рухливий спосіб життя, то набрати зайву вагу буде складніше.
Перша проблема, яка спадає на думку, коли говорять про шкоду цукру — це діабет. Щороку кількість людей, які страждають цим захворюванням, збільшується. Яке ж відношення до розвитку діабету має цукор?
Тривале вживання великої кількості цього продукту викликає резистентність (опір) до гормону інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою. Інсулін регулює рівень цукру в крові й необхідний для перенесення глюкози в клітини організму, за рахунок якої вони отримують енергію, а інсулінорезистентність (несприйняття інсуліну) призводить до діабету 2 типу.
Перший час дане захворювання може протікати безсимптомно, але потім починається різке погіршення здоров'я, тому дуже важливо виявити його на ранній стадії і відразу ж скоротити вживання цукру.
Для діабетиків розробляються спеціальні продукти харчування з цукрозамінниками. Але якщо у вас діабет, то краще за все звернутися до лікаря за рекомендаціями по харчуванню.
Згідно зі статистикою ВООЗ, карієсом страждають майже 100% дорослих і 60-70% дітей. Головною його причиною називають любов до солодкого й погану гігієну ротової порожнини.
Після вживання цукровмісних продуктів, їх частки можуть залишатися між зубами. А саме цукор є їжею для шкідливих бактерій, які перетворюють його в кислоти, які руйнують зубну емаль.
Але якщо ретельно чистити зуби два рази на день і їсти цукру не більше, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров'я, то ризик розвитку карієсу буде мінімальним.
Надлишок цукру призводить до збільшення кількості жирової тканини, через що стінки кровоносних судин товщають, стають жорсткішими й можуть закупорюватися. Таким чином, порушується процес нормального транспортування крові та наповнення нею серця, що може призвести до появи серцевих захворювань: серцевої недостатності, інсульту.
Деякі лікарі говорять про те, що вживання менше 25 грамів цукру в день може знижувати підвищений кров'яний тиск, який вважається однією з основних причин розвитку захворювань серця. Але жоден лікар не наполягає на повній відмові від розглядуваного продукту.
адмірне вживання солодких продуктів збільшує рівень цукру в крові й призводить до підвищеної секреції гормонів андрогенів, що сприяє утворенню прищів.
Надмірна кількість цукру в організмі потрапляє в кровотік, з'єднується з білками й утворює шкідливі молекули — «AGE» або кінцеві продукти глікіровання. Ці сполуки пошкоджують колаген та еластин — білкові волокна шкіри, які відповідають за її пружність. У результаті даного процесу з'являються зморшки.
Якщо вживати цукор у невеликих дозах, то ніякої шкоди від нього не буде, але якщо ви любите солодке і вам цікаво, чим можна замінити улюблений продукт, читайте наступний розділ.
Розповідаємо три нескладних рецепта солодощів без цукру, які б змогла приготувати навіть дитина.
Інгредієнти:
Подрібніть у блендері фундук, потім додайте до нього води, щоб вийшла консистенція йогурту. В отриману масу покладіть два банани порізаних шматочками й підготовлений какао порошок, після чого все перемішайте блендером. Отриманий мус потрібно розмістити в стакани або інші ємності й охолодити. За смаком можна додати трохи апельсинової цедри, мускатного горіха або кориці.
Інгредієнти:
Яйця з топінамбуром і оливковою олією збити міксером. Банан розім'яти до кашоподібного стану й додати його в суміш. До борошна всипати розпушувач і перемішати. Потім всі інгредієнти поєднати та збити міксером.
Отриману суміш викласти в формочки, так щоб заповнилося ¾ обсягу кожної з них. Далі потрібно поставити капкейки в духовку розігріту до 150 градусів і випікати 30 хвилин.
Інгредієнти:
Подрібнити банан, потім перемішати між собою всі інгредієнти. З отриманої суміші сформувати невеликі печеньки й викласти їх у форму на пергаментний папір, змастивши його вершковим маслом. Випікати 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Що б там не говорилося в рекламі й про що б гучно не заявляли різні експерти з сумнівною освітою — 50 грамів цукру в день не приносять шкоди здоров'ю. Про це заявляє ВООЗ і дає дві дуже простих поради з приводу споживання цукру. Що це за поради? Перейдіть на наш Telegram-канал і дізнаєтеся.
Їжте цукор не більше 50 грамів в день і спробуйте приготувати один із запропонованих рецептів смачненького без цукру. Бажаємо здоров'я та приємного апетиту!
Вам зустрічалися люди з очима різного кольору? А знаєте, що це називається гетерохромією і вона виникає тільки у 6 чоловік з 1000. Дізнайтеся про цю особливість ще більше цікавих фактів з нашої нової статті, присвяченої очам різного кольору і їх загадкової красі.
Читайте також про те, чому при температурі тіла 36,6 ° C, нам спекотно, коли на вулиці тільки 25 ° C. У новому матеріалі apteka24.ua раскриває найцікавіший секрет фізіології.
apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.
ВОЗ призывает страны сократить потребление сахаров взрослыми и детьми / ВОЗ
Advanced glycation end products / NCBI
How Does Too Much Sugar Affect Your Body? / WebMD
Профилактика лучше, чем лечение / ВОЗ
Диабет / ВОЗ
11 Reasons Why Too Much Sugar Is Bad for You / Healthline
12 Ways Too Much Sugar Harms Your Body / WebMD
The sweet danger of sugar / Harvard Health Publishing
apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.