Кому з нас у дитинстві батьки не говорили про користь моркви? Адже, правда, цей яскравий і хрусткий овоч — справжнє джерело вітамінів і мінералів, найвідомішим з яких є бета-каротин.
Моркву відносять до групи коренеплодів, так як ми вживаємо в їжу саме її корінь, проте в кулінарії використовують і бадилля (листя), правда, дуже рідко.
Перш ніж ми розповімо про користь оранжевого овочу, ось вам 5 цікавих фактів про моркву, які ви точно не знали:
А тепер розглянемо, скільки калорій в моркві, чи дійсно вона має високу харчову цінність і чому всі говорять про її користь.
Це питання турбує багатьох людей, які стежать за своєю вагою і постійно підраховують кількість з'їдених калорій. Так ось, поспішаємо вас порадувати — морква на 86-95% складається з води й містить мало жиру, білка, тому погладшати від неї не можна.
У 100 грамах моркви 41 калорія, а її харчова цінність включає:
Хоча помаранчевий коренеплід на смак солодкий і містить трохи цукру та вуглеводів, насправді, у нього досить низький глікемічний індекс (показник впливу вуглеводів на зміну рівня глюкози в крові). Це означає, що люди з глікемічними розладами можуть безпечно їсти моркву й не турбуватися про збільшення кількості цукру в крові.
Без перебільшення моркву можна назвати найкориснішим овочем, який містить рекордну кількість різних вітамінів і мінералів, а саме:
А ще морква містить каротиноїди. Це речовини з антиоксидантною активністю, які підсилюють імунну функцію та знижують ризик виникнення багатьох захворювань, включаючи патології серця.
Для чого потрібно їсти моркву та яку роль для здоров'я всього організму й різних його органів вона відіграє? Саме цьому питанню й присвячений наш наступний розділ.
Переваги моркви полягають у її складі, де практично кожен компонент може приносити користь відразу декільком системам органів.
Давайте перейдемо до більш детального розгляду 5 незаперечних переваг помаранчевого овочу перед іншими фруктами та овочами.
Люди, які отримують вітамін А в недостатніх кількостях, частіше за інших страждають гемералопіею (курячою сліпотою), порушенням зору, коли при поганому освітленні дуже важко розрізняти предмети. Якщо їсти моркву чи інші продукти, що містять вітамін А або каротиноїди, то це поліпшить зір і зробить курячу сліпоту менш вираженою.
Крім того, бета-каротин захищає очі від негативного впливу сонця й знижує ймовірність виникнення катаракти. Тому їжте більше морквини й не ігноруйте будь-які симптоми погіршення зору.
Як з'ясували вчені, раціон, сповнений розглядуваним коренеплодом, може сприяти зниженню ризику виникнення раку декількох типів, а саме раку простати, товстої кишки та шлунку.
Доведено, що антиоксиданти борються з шкідливими вільними радикалами в тілі людини, що знижує ймовірність появи онкології. У моркві містяться два основних типи антиоксидантів — це каротиноїди й антоціани. Каротиноїди надають коренеплоду помаранчевий і жовтий колір, а антоціани червоний і фіолетовий.
Вітамін С, що міститься у всіх помаранчевих овочах і фруктах, стимулює вироблення організмом антитіл, які знищують чужорідні тіла. Цей елемент також допомагає організму засвоювати й використовувати залізо та запобігає поширенню інфекції.
Вживайте моркву в сирому й приготованому вигляді для підвищення імунітету.
Калій, що міститься в моркві, допомагає контролювати артеріальний тиск, а щоденне вживання цього овоча мінімізує можливість виникнення його стрибків. Більше того, високий вміст клітковини в моркві також покращує здоров'я серця, видаляючи надлишок холестерину зі стінок артерій та кровоносних судин.
Однак пам'ятайте, якщо у вас наявні патології серцево-судинної системи, то вам потрібно дотримуватися всіх приписів лікаря, адже вживання моркви не замінить повноцінне лікування.
Так як сира морква більш ніж на 86% складається з води, а в 100 грамах продукту міститься 41 калорія, її можна включити в свій щоденний раціон і отримувати насичення без набору зайвих кілограмів.
Так як морква є низькокалорійним продуктом, вона допомагає відчути насичення та знизити споживання калорій при наступних прийомах їжі. З цієї причини розглянутий овоч може бути корисним доповненням до ефективної дієті для схуднення.
Також не можна не згадати, що кальцій і вітамін К, що містяться в даному овочі, зміцнюють кістки та зуби й можуть допомогти запобігти остеопороз. А велика кількість клітковини нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, запобігаючи виникненню проблем із затримкою дефекації.
Корисність моркви для організму важко переоцінити, а перевірити її дуже легко. Спробуйте вживати помаранчевий коренеплід у будь-якому вигляді кожен день — і стан вашого здоров'я однозначно покращиться.
Зовсім скоро сезон грипу співпаде з новою хвилею коронавіруса, і до цього потрібно бути готовим. Але як вибрати ефективні ліки, особливо якщо починає боліти в горлі? Читайте нашу нову статтю про те, як вибрати спрей для горла та в яких випадках потрібно застосовувати спреї для горла з антибіотиком.
До речі, про коронавірус: а ви знаєте, що вакцини, які здатні зупинити пандемію, вже знайдені? Підтвердження цьому шукайте в матеріалі про перше покоління вакцин від COVID-19 і його особливості.
apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.
Plasma and dietary carotenoids, and the risk of prostate cancer: a nested case-control study / PubMed
Carrots 101: Nutrition Facts and Health Benefits / Healthline
Carotenoids and colon cancer / PubMed
Chemical composition, functional properties and processing of carrot / NCBI
13 Promising Nutritional Benefits Of Carrots For Vision, Skin, And Health / Stylecraze
Vitamin A, retinol, and carotenoids and the risk of gastric cancer: a prospective cohort study / PubMed
Why Carrots Are The Superfood You Need In Your Diet / ZENB
apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.