Вітамін А — це жиророзчинний вітамін, який здатний накопичуватися в печінці. Його розгорнута назва — ретинол. Він необхідний для формування візуального пурпурного кольору на сітківці, що дозволяє бачити при тьмяному світлі. Бета-каротин, попередник вітаміну А, що міститься в овочах, має антиоксидантні властивості, що означає, що він захищає клітини від щоденних токсичних пошкоджень, що викликаються окисленням. Тож у яких продуктах міститься вітамін А?
У раціоні є два типи вітаміну А:
Вітамін А також доступний у харчових добавках. Найчастіше він випускається у формі ретинолу ацетату або ретинолу пальмітату.
Найкращими джерелами вітаміну А є:
Рослинні джерела бета-каротину не містять жирів та холестерину. Вони краще засвоюються, якщо їх вживати з жиром.
Варто пам'ятати, що при тривалому прийомі ретинолу в підвищених дозах він стає токсичним, тому перед тим як почати курс вітамінотерапії, необхідно проконсультуватися з фахівцем.
Vitamin A / MedlinePlus (англ.)
Vitamin A / National Institutes of Health (англ.)
Ретинолу ацетат (вітамін А) / Державний реєстр лікарських засобів України (укр.)
Опишіть симптоми або потрібний препарат — ми допоможемо підібрати його дозування чи аналог, оформимо замовлення з доставкою додому або просто проконсультуємо. Ми — це 28 фармацевтів і 0 ботів.
Так ми завжди будемо з вами на зв'язку і зможемо поспілкуватися в будь-який момент.
Опишіть симптоми або потрібний препарат — ми допоможемо підібрати його дозування чи аналог, оформимо замовлення з доставкою додому або просто проконсультуємо. Ми — це 28 фармацевтів і 0 ботів.
Так ми завжди будемо з вами на зв'язку і зможемо поспілкуватися в будь-який момент.