Гарбуз — один із символів не лише Хеллоуїна, але й осені. Цей помаранчевий овоч вносить фарби в похмурі осінні будні й збагачує наш щоденний раціон вітамінами.
На жаль, сезон збору врожаю фруктів і овочів добігає кінця і нашому організму починає не вистачати вітамінів. Але поки є гарбуз — авітаміноз нікому не загрожує. Він дозріває у вересні-жовтні й завдяки невибагливості в зберіганні (5-22°C в сухому приміщенні) може зберігатися протягом декількох місяців.
До складу цього овоча входить багато вітамінів, тому гарбуз вважається дуже корисним. Він містить велику кількість бета-каротину, вітаміни Е, С, В і такі корисні мінерали, як магній, кальцій. Бета-каротин є потужним антиоксидантом (запобігає процесу окислення) завдяки якому фрукти й овочі набувають яскравого кольору, наприклад, морква. В організмі людини відбувається певна реакція, і бета-каротин перетворюється на вітамін А.
Він покращує гостроту зору та зміцнює рогівку очей, а також сприяє регенерації епітеліальних тканин (шкіра й слизова оболонка).
Вітамін Е підтримує клітинну мембрану в цілісності, не даючи в неї проникати вільним радикалам, а вітамін С зміцнює імунну систему людини, роблячи її менш схильною до різних захворювань.
Крім вітамінів, у гарбузі містяться мінерали: магній та кальцій. Вони зміцнюють зуби й кістки, забезпечують нормальне згортання крові й стабільність проведення нервових імпульсів, скорочення м'язів.
З усього вищесказаного можна зробити висновок, що гарбуз корисний для здоров'я й багатий корисними речовинами, які необхідні нашому організму.
А чи можна поправитися, вживаючи гарбуз? Звичайно ж, ні, тому що даний овоч на 94% складається з води й вважається низькокалорійним. Гарбуз один з головних джерел клітковини, яку рекомендується їсти від 25-38 г кожен день дорослим і дітям, так як вона нормалізує роботу кишечнику.
Цей помаранчевий овоч найбільш популярний восени, коли він тільки дозріває, а вживання інших продуктів, що містять вітаміни, різко скорочується. Тому давайте розглянемо, що можна приготувати з гарбуза такого смачного й корисного.
apteka24.ua спеціально для вас підготувала рецепти 6 найкорисніших страв з гарбуза. Читайте обережно, адже під час читання піднімається апетит і вам може дуже сильно захотітися їсти.
Гарбузовий суп давно вже став популярним блюдом у багатьох кафе й ресторанах, але його також можна готувати й в домашніх умовах. Спробуйте, і результат вас приємно здивує.
Час приготування — 35 хвилин.
Інгредієнти на 4 порції:
Крок 1
Наріжте цибулю соломкою. Нагрійте масло в глибокій сковорідці й додайте туди нарізану цибулю. Обсмажте її до золотистої скоринки. Заправте часником, сочевицю й м'якоть помаранчевого овочу, а потім влийте в бульйон. Приправте це все чебрецем, накрийте кришкою та тушкуйте 25 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.
Крок 2
Очистіть насіння гарбуза й висушіть його за допомогою паперового рушника. Нагрійте 1 ч.л. оливкової олії на сковоріці й обсмажте насіння, поки воно не підрум'яниться і не почне лопатися. Коли насіння підсмажиться, додайте дрібку солі й цукру, а потім перемішайте. Висипте його до вареного гарбуза.
Крок 3
Збийте приготовлену гарбузову суміш у блендері до однорідної маси, влийте вершки й потім ще раз перемішайте.
Крок 4
Кожну порцію крем-супу приправте 1 ч.л. вершків за смаком і декількома листочками чебрецю. Зверху посипте смаженим насінням гарбуза.
Оладки з гарбуза виходять дуже пухкими й смачними. Ця страва дуже проста в приготуванні й дуже корисна.
Час приготування — 30 хвилин.
Інгредієнти на 10 великих оладок:
Етап 1
Розбийте яйце й відокремте білок від жовтка. Візьміть глибоку миску й всипте туди борошно та розпушувач. Потім влийте молоко, гарбуз і збитий жовток.
Етап 2
Перемістіть всі інгредієнти в блендер і збийте їх, у вас повинно вийти рідке тісто. Окремо в блендері збийте білок та додайте його до тіста. Після цього знову все перемішайте.
Етап 3
Налийте масло на сковорідку й нагрівайте її. Потім візьміть одну 1 ст. ложку тіста й сформуйте руками оладку, покладіть її на сковорідку та обсмажите з обох боків до рум'яної скоринки. Таких оладок має вийти мінімум 10.
Одна з найсмачніших страв грецької кухні. Вона в міру пікантна і її можна подавати навіть найвибагливішим гостям.
Час приготування — 45 хвилин.
Інгредієнти на 2 порції:
Крок 1
Очистіть гарбуз від шкірки й м'якоть наріжте великими кубиками. У сковороду вилийте оливкову олію, підігрійте її та помістіть туди нарізаний гарбуз. Смажте 5-7 хвилин, перемішуючи, поки не з'явиться рум'яна корочка.
Крок 2
Висипати в сковороду базилік, сіль, перець, а потім томатну пасту. Вичавіть зубчик часнику або дуже дрібно наріжте, і також приєднайте до гарбуза. Усе ретельно перемішайте.
Крок 3
Перекладіть гарбуз зі спеціями у форму для запікання й додайте туди води. Накрийте форму фольгою і запікайте 20-25 хвилин в духовці, розігрітій до 180 градусів.
Крок 4
Дістаньте шматки м'якоті з духовки й подавайте до столу. Гарбуз по-грецьки відмінно поєднується з м'ясом або рибою, а також може виступати в ролі гарячої закуски й подаватися разом з хлібом.
Звичайно, ми всі звикли пити каву вранці, але цей напій з додаванням гарбуза стає ще більш смачним і корисним. Ви тільки спробуйте.
Час приготування — 7 хвилин.
Інгредієнти на — 2 порції:
Етап 1
Приготуйте 1 ч. л суміші зі спецій, змішуючи їх в рівних пропорціях.
Етап 2
Помістіть усі інгредієнти в блендер і перемішайте їх до однорідної маси.
Етап 3
Розлийте по чашках і подавайте до столу.
Знаєте з чим найкраще поєднується гарбуз? Відповідь буде дуже несподіваною. З лососем. Ви тільки уявіть скибочку копченого лосося на хрусткому гарбузовому хлібі. Слинки так і течуть.
Час приготування — 75 хвилин.
Компоненти для пряного гарбузового хліба:
Начинка:
Випікаємо хліб.
Крок 1
Розігрійте духовку до 175 градусів. У форму для випікання покладіть пергаментний папір і змастіть його вершковим маслом. Потім змішайте всі сухі інгредієнти для тіста в одній мисці.
Крок 2
Додайте до сухої суміші яйце, яблучний оцет, гарбузове пюре й вершкове масло. Потім все ретельно перемішайте, у вас повинно вийти густе тісто.
Крок 3
Викладіть тісто у форму для запікання й посипте його 1 ст. л. гарбузового насіння.
Крок 4
Випікайте 55-65 хвилин при температурі 175 градусів. Готовність перевірте зубочисткою, якщо вона залишиться сухою — значить він готовий.
Робимо начинку й готуємо бутерброд.
Крок 1
Збийте 2 яйця і вершки. Посипте їх сіллю та перцем за смаком.
Крок 2
Влийте на сковорідку масло й підігрійте його на середньому вогні. Потім вилийте туди яєчну суміш і перемішайте кілька разів, поки вона не стане однорідною. Зніміть з вогню.
Крок 3
Додайте в суміш пластівці чилі й перемішайте. Посмажте гарбузовий хліб, намажте його маслом, потім покладіть на нього зелень, яєчню й шматочок копченого лосося, також при бажанні можна приправити часником.
Крок 4
Подавайте на стіл сендвічі гарячими.
З цього помаранчевого овочу виходять смачні десерти, і яскравим прикладом цього є пиріг з гарбуза. Чашечка ароматного чаю або кави й шматочок пиріга прикрасять навіть самий холодний осінній вечір.
Час приготування — 60 хвилин.
Інгредієнти для тіста:
Інгредієнти для начинки:
Етап 1
Викладіть усі компоненти для коржа в глибоку миску й перемішайте їх до утворення однорідного тіста.
Етап 2
Помістіть тісто у велику форму для випічки, попередньо постеливши на неї пергаментний папір і змастивши шматочком вершкового масла.
Етап 3
Помістіть форму в духовку й випікайте при температурі 175 градусів 15 хвилин. У кінці у вас повинен вийти запечений корж, на який ви покладете начинку.
Етап 4
Приготуйте начинку. Викладіть гарбузові кубики на сковорідку з олією, влийте до них жирних вершків. Потім поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Потримайте блюдо на середньому вогні 15-20 хвилин, помішуючи його. Зніміть з вогню і дайте охолонути.
Етап 5
Приєднайте до начинки яйця і спеції, а потім перемішайте всі компоненти в блендері до утворення пюре.
Етап 6
Залийте корж начинкою і поставте в духовку (175 градусів) на 15-20 хвилин, поки начинка не стане твердою.
Етап 7
Робимо топінг. Збийте вершки міксером і додайте до них цедру лимону. Подавайте пиріг разом з топінгом.
Вибирайте блюдо з гарбуза на свій смак, а ми бажаємо вам приємного апетиту.
А ви знаєте, які ще фрукти й овочі корисні для здоров'я? Редакція apteka24.ua спеціально для вас підготувала нову статтю, в якій розповідається про топ-9 продуктів багатих на клітковину. Дізнайтеся про них першими.
Про шкоду цукру говорять всі без винятку, але наскільки це правда і чи є наукові підтвердження, а також що про це думає ВООЗ? Читайте новий матеріал про те, чим шкідливий цукор і найсмачніші рецепти десертів без цукру.
apteka24.ua — перша інтернет-аптека, якій можна довіряти.
Low-carb pumpkin pie / DietDoctor
Healthy pumpkin pancakes / BBC goodfood
Зберігання гарбузів: як зберегти гарбуз на зиму в домашніх умовах / Сільське господарство та садівництво
Pumpkin latte / DietDoctor
What are the health benefits of pumpkins? / MedicalNewsToday
Keto smoked salmon sandwich on spiced pumpkin bread / DietDoctor
Creamy pumpkin&lentil soup / BBC goodfood
apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.