Шлунково-кишковий тракт (ШКТ) травної системи регулярно піддається впливу харчових частинок, токсичних речовин навколишнього середовища і потенційних патогенів. Підтримка сильної та здорової травної системи є ключем до нормального засвоєння поживних речовин, створення надійного і різноманітного мікробіому і підтримки загального благополуччя і здоров'я шлунково-кишкового тракту.
Пробіотик — це частина широкої картини, що стосується бактерій і тіла людини — її мікробіому. Для ясності, можна розглядати мікробіом як ліс, в якому існують найрізноманітніші живі види, які підтримують порядок і здоров'я цього середовища, тобто, тіла. Ці живі види називаються мікробами. У тілі людини знаходяться трильйони мікробів, особливо вони зосереджені в товстому і тонкому кишківнику. Це ціла армія з:
Мікробом кожної людини унікальний. Немає двох людей з однаковими мікробними клітинами, навіть у близнюків вони будуть різними.
Щоб мікроб можна було назвати пробіотиком, він повинен володіти кількома характеристиками:
Пробіотики вивчаються на предмет їх потенційної користі, наприклад, запобігання інфекцій, зміцнення імунної системи й підтримки здоров'я шкіри та нервової системи.
Не можна сказати, що тема пробіотиків і кишківника повністю вивчена, але дослідники все ще намагаються повністю зрозуміти, як вони діють і які їхні особливі переваги для здоров'я людей. Велика частина дискусій про потенційні позитивні ефекти пробіотиків зосереджена на їх здатності підтримувати здоров'я шлунково-кишкового тракту (ШКТ).
Коли справа доходить до здоров'я кишківника, пробіотики можуть:
Щоб бути справжнім пробіотиком, продукт повинен містити живі та активні бактеріальні культури, і це має бути зазначено на упаковці.
Загальна рекомендація — вибирати пробіотичні продукти, що містять не менше 1 мільярда колонієутворюючих одиниць і містять роди Lactobacillus, Bifidobacterium або Saccharomyces boulardii — одні з найбільш вивчених пробіотиків
Але, можливо, доведеться копнути глибше, оскільки кожен рід бактерій охоплює безліч штамів, які дають різні результати.
Наприклад, йогурт, зроблений з двох заквасочних бактеріальних культур — Streptococcus thermophilus і Lactobacillus bulgaricus, і, здавалося б, їх достатньо, але ці бактерії часто знищуються кислотою шлунка і не мають жодного позитивного ефекту.
Знаючи це, деякі компанії додають в продукт додаткові бактерії, тому перевіряйте маркування і вибирайте продукти з бактеріями, доданими в заквасочні культури.
Безумовно, пробіотичні продукти — кращий вибір. Це:
Кефір
У кефірних грибках описано присутність понад 20 видів молочнокислих бактерій різних видів, понад 10 родів і видів дріжджів, 2 види оцтовокислих бактерій.
Молочнокислі бактерії представлені такими мікроорганізмами як:
Кефір є дуже важливим пробіотичним харчовим продуктом, оскільки сприяє загальному оздоровленню організму. Це обумовлено цілим рядом його біологічних ефектів: антиканцерогенним, радіопротекторним, антігенотоксічним і антимутагенним, антиоксидантним, гіпотензивним, гіпоглікімічним, протизапальним і ранозагоючим антимікробним, імуногенним і протиалергічним.
Чайний гриб
Комбуча (сучасна назва чайного гриба) — не тільки суперфуд, а й ціла спільнота бактерій і дріжджів. Свою популярність напій отримав тим, що він «зміцнює здоров'я».
Комбучу готують з чаю, цукру і дріжджів — все це змішують, залишають настоюватися і бродити. Таким чином настій збагачується бактеріями, різними мікроорганізмами та кислотами. Але в чому особливість? На відміну від бактерій в кисломолочних продуктах, мікроорганізми в чайному грибі живучі й активні, тому після пари ковтків комбучі травлення прийде в норму набагато швидше.
Сучасні методи дослідження відновлюють популярність комбучі як пробіотика для лікування і профілактики багатьох захворювань. А препарати на його основі в недалекому майбутньому будуть використовувати як фармакологічні, що показує високу дієвість такого продукту.
Але вагітним і людям з ослабленою імунною системою краще утриматися від цього напою.
Капсули з пробіотиками
Капсули містять завжди «сухі» пробіотики. Вони потрібні в тому випадку, коли звичайних харчових продуктів вже недостатньо. Завжди звертайте увагу на дату виготовлення, форму випуску та умови зберігання пробіотика.
Якщо ви вирішили вибрати пробіотик в капсулах, беріть тільки ті, де є спеціальна оболонка, що захищає в ній весь вміст, оскільки всі мікроорганізми в капсулі транспортуються через шлунок прямо до кишківника. І спеціальна оболонка забезпечує цей процес, не даючи капсулі розпастися ще під дією соляної кислоти та жовчі.
Підсумовуючи, можна сказати що пробіотики в правильній капсульній формі — захищені, тому вони однозначно дійдуть до кишківника, ніж звичайні продукти.
Пробіотики особливо гарні для людей з певними захворюваннями. Нижче наведено список поширених розладів шлунково-кишкового тракту.
СРК може викликати діарею, закреп або і те, і інше по черзі.
Bifidobacterium infantis, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus plantarum і суміш бактерій — це деякі пробіотики, які були вивчені на людях з СРК, вони можуть допомогти зменшити такі симптоми як відчуття здуття живота.
ЗЗК — це проблема імунної системи, що викликає запалення в травному тракті. Це може викликати біль, діарею, втрату ваги й кров при дефекації.
Дослідження показують, що деякі пробіотики, включаючи кишкову паличку Nissle і суміш штамів Lactobacillus, Bifidobacterium і Streptococcus, можуть допомогти зменшити запалення.
Інфекційна діарея викликається шкідливими бактеріями, вірусами або паразитами.
Lactobacillus rhamnosus і Lactobacillus casei можуть бути корисні при лікуванні діареї, викликаної ротавірусом, який часто вражає немовлят і маленьких дітей.
Багато штамів Lactobacillus і штам дріжджів Saccharomyces boulardii можуть допомогти скоротити тривалість перебігу інфекційної діареї.
Продукти з пробіотиками зазвичай містять бактерії з двох груп: Lactobacillus і Bifidobacterium.
У харчових продуктах — це йогурт, кефір, квашена капуста або кімчи, але також їх можна придбати як добавку у вигляді таблеток або крапель, купувати які слід тільки в аптеці.
Зберігайте пробіотик відповідно до вказівок на упаковці. Багато пробіотичних препаратів можна зберігати тільки в холодильнику.
Небажані ефекти від пробіотиків все ж існують. Є легкі побічні ефекти, які тривають недовго, наприклад, гази та здуття живота. І є більш серйозні побічні ефекти — це алергічні реакції на пробіотики або на інгредієнти, що входять до складу комбінованих продуктів. І це поки єдине, що відомо і точно встановлено.
Для людей, які в цілому здорові, поширена думка, що пробіотики безпечні для прийому, але насправді ж мало що відомо про їх довгострокове застосування. Пробіотики можуть викликати інфекцію у людей зі слабкою імунною системою, тому дуже важливо тримати зв'язок з лікарем на випадок рішення щодо будь-яких нових ініціатив з приводу «поліпшення» і «прокачування» свого здоров'я.
Якщо ваш лікар рекомендував вам приймати пробіотичні продукти або добавки, приймайте їх, як описано, щоб максимізувати користь і запобігти їх короткочасній дії.
Про те, що шлунково-кишковий тракт не в порядку, може свідчити здуття живота і підвищене газоутворення. Дізнайтеся, як не допустити дискомфорту в кишківнику і які пробіотики можуть допомогти налагодити його роботу.
Порушити баланс мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті можуть різні фактори, але, на щастя, впливу більшості з них можна запобігти, якщо знати як. Читайте докладніше про те, що таке дисбактеріоз насправді: причини виникнення, симптоми і ефективні препарати для лікування.
Дізнавайтеся більше про здоров'я на apteka24.ua.
What are probiotics and can they aid GI health? / American Gastroenterological Association
Probiotics: a role in the treatment of intestinal infection and inflammation? / BMJ
Use of probiotics in gastrointestinal disorders: what to recommend? / NCBI
Probiotics and prebiotics in intestinal health and disease: from biology to the clinic / Nature
How to Pick the Best Probiotic for You / HealthEssentials
Probiotics, Nutrition, and the Small Intestine / SpringerLink
Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence / American Academy of Family Physicians
apteka24.ua надає вичерпну і надійну інформацію з питань медицини, здоров'я і благополуччя, однак постановка діагнозу і вибір методики лікування можуть здійснюватися тільки вашим лікарем! Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я. apteka24.ua не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що виникли в результаті використання користувачами apteka24.ua інформації, розміщеної на сайті.